Vakker IT?

“Brukergrensesnitt er kunst. UI-design er konge.”Vi rister på hodet. “In your dreams” tenker ingeniøren i oss stille. Det er funksjonalitet som teller. UI er viktig, men ikke viktigst. Hvem er på villspor?

En forbausende alminnelig og definitivt ‘villfaren’ innstilling. Nesten som å hevde at bilens utseende spiller liten rolle så lenge den fungerer og dekker behovene. En oppfatning som gikk ut på dato for over 100 år siden.

Nå er det ITs tur til å konvertere fra funksjonalisme til estetikk. Ikke fordi det er objektivt nødvendig, men fordi det er mulig og gir resultater. Vi trenger ikke store analytiske evner for å se at verden – sammen med digitaliseringen – konverterer fra tekst til bilder. ‘Den visuelle webben’ er ett av symptomene. Bilder er ‘in’, tekst er ut.

Når det kommer til stykket, har utviklere bremset utviklingen i årevis. Akseptert pynting av skjermbilder, gjennomført store endringer på arkitektur-siden, men beskjedne fundamentale ‘forstyrrelser’ av grensesnittet mot brukeren: Utviklet av og for programmerere og ingeniører. Nødvendig for 20+ år siden, hemmende i 2014.

Ressursene er der. Kapable klienter, båndbredde, brukere som oppfatter YouTube og Pinterest på nivå med gulost. Selvfølgeligheter. Og med rette undres over hvorfor web-tjenester er spenstige, fargefylte, bildeorienterte, mens ‘applikasjoner’ ser ut som Shakespeare eller salmeboka.

I HTML5-alderen, med BYOD, smarttelefoner, brett og selfies, er det andre målestokker som gjelder. Der vi før kunne bruke tekniske og ressursrelaterte argumenter for å slippe unna med middelmådig design, har mulighetene overtatt. Det er mulig og rimelig å lage vakre brukergrensesnitt.

‘Spiller det noen rolle’ kommer ingeniøren tilbake med, enda en gang. Svaret er trivsel, entusiasme, lyst – strenger utviklere ikke har hatt til disposisjon tidligere, og som derfor lett avvises.

Det handler ikke om mindre funksjonalitet, selv om forenkling og rydding i mange tilfeller er på sin plass, men om forbedring. Poenget er å utnytte en mulighet til å skape bedre resultater. Og i denne sammenhengen som ellers: Muligheter lander ikke, de landes. iPhone hadde null ny funksjonalitet, men et nytt grensesnitt til teknologien som markedet falt pladask for. iPad og andre brett videreutviklet ideen. Det er ikke tilfeldig at grensesnitt og design – i alle slags sammenhenger – plukker opp ideer og elementer fra verktøy brukerne ‘elsker’.

Derfor er ‘vakkert’ en viktig parameter for brukergrensesnitt uansett setting. Fra bilagsregistrering til maskinstyring (se for eksempel Infor.com). Vakkert stimulerer, skaper kreativitet og energi. ‘UI er konge.’ Står det på din behovsliste?

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.