Utgått as a Service

Rene motebølgen. Shopping as a Service. Games as a Service. IT as a Service. Har det slått noen at de fleste av ‘as a service’-variantene alltid har vært tjenester? Vi tar til orde for å pensjonere hele begrepet. Utgått på dato.

‘As a Service’ har egentlig aldri vært et meningsfullt uttrykk. Software kan aldri være en tjeneste og har alltid vært brukt til å produsere tjenester. IaaS er modernisert, virkelighetstilpasset – kanskje ‘mulighetstilpasset’ – hosting eller outsourcing. PaaS er en ny generasjon utviklingsplattform. Og så videre.

Uttrykket har hatt ‘opplæringsverdi’ i en periode. En merkelapp på ‘borteprodusert’ i motsetning til tradisjonelt hjemmegjort. Og et fokusskifte: Vi har kjøpt programvare og systemer i 40 år fordi det var nødvendig. Vi trengte tjenestene, var henvist til å produsere dem selv. Alternativer manglet eller kostet for mye. Nå kan vi få tjenestene uten å tenke på hvordan produksjonen foregår, men i stedet konsentrere oss om kvalitet i forhold til behov. Og muligheten har vært der lenge nok til at den er en selvfølge.

Derfor kan ‘as a Service’ pensjoneres. I 2016 kjøper vi tjenester og ressurser i de kvanta og med den kvalitet vi trenger. Det er en grunn til at vi aldri har sagt ‘telefon as a service’, ei heller ‘måltid as a service’…

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.