Fremtid uten en tråd - del 2

Når fullfunksjons trådløshet blir tilstrekkelig billig og ressurs-nøysom, dukker den opp over alt. I 2014 er den begge deler. Low Cost WiFi er disruptive – for IT og for verden.

Ikke overraskende har sikkerhets-relaterte systemer for hjem og business betydelig plass i denne produktgenerasjonen. Kjente behov, tydelig nytte og klare konkurransefordeler. Vi var innom dørklokke, brann/røykvarlser og generell sikkerhet i første del, og fortsetter langs samme tangent.

Canary er på mange måter selve inkarnasjonen av en ny business-generasjon: Fra idé via crowdfunding til implementasjon (bildet). Crowdfundingen innbrakte over 2M USD sammen med bestilling av mer enn 10.000 enheter fra 80+ land. Levering starter i Q2/14. Så langt en suksess kun på papiret, men med spennende egenskaper, stort potensiale og interessant pris. For USD 200 får vi en 'universell sikkerhetsdings' med HD videokamera, nattlys, sensor for bevegelse, temperatur, fuktighet og luftkvalitet, mikrofon, høyttaler, sirene og fjernstyring fra/rapportering til smarttelefon. Enheten lærer selv hva som er 'normalnivåer' - inklusive bevegelsene fra kjæledyr som er hjemme alene. Listen fortsetter og Canary plasserer seg innovasjonsmessig på nivå med Nest.com, diskutert i del 1 og nylig oppkjøpt av Google for en gigantisk sum.

Fortsatt i sikkerhets-sfæren finner vi fjernstyrte dørlåser. Goji Smart Lock minner i første runde om Skybells dørklokke: Sender bilde (video) av den besøkende til smarttelefonen, som styrer låsen. Det blir bedre: Via BLE kan smarttelefoner åpne automatisk - uten å ta telefonen ut av lommen. Risikabelt ved tap, men samtidig ekstremt lett å deaktivere – hvilket etterhvert blir hovedpoenget. Skal hundelufteren komme kl. 1300, aktiviseres vedkommendes smarttelefon som nøkkel for 5 minutter +- akkurat da. Eller håndverker som skal inn og ut. Barn, bestemor, besøkende. Ingen nøkler, god oversikt, full logging. Har vi glemt noe eller noen, kan det ordnes på røde rappen via smarttelefonen. Tilvenning nødvendig, men det er lett å se mulighetene. Og den fysiske nøkkelen finnes hvis den skulle trenges.

Enklere og uten kamera er August – forøvrig med omtrent samme funksjonalitet som Goji. Tilsvarende for nummer 3 i segmentet – UniKey.

Mer overraskende kommer den WiFi-tilpassede vannkranen fra Stratus. En tilsynelatende spøk helt til vi forstår at det handler om filtrering av drikkevann, ikke om selve kranen. I en verden der mangel på vann generelt og rent vann spesielt tiltar, blir ideen verdt å se nærmere på. Et UV-basert intelligent filtreringssystem som både kan være ute av syne og kontinuerlig rapportere om forbruk, kvalitet og behov for rengjøring. Tilpasset det amerikanske markedet, og en idé vi helt sikkert vil se på våre kanter av verden i løpet av et par års tid.

Garasjedør-åpneren fra GarageIO er på den ene siden en ‘no brainer’ og på den andre siden ekstremt amerikansk: “Ha full kontroll over alle garasjedørene” er unektelig bra hvis vi virkelig har mange av dem. Tilsvarende med ‘kast alle de gamle åpnerne’. Likevel: Kombinert med de øvrige lås- og aksesskontroll-produktene vi har vært innom, er det liten tvil om hvor vi er på vei. Forresten: GotoGate gjør akkurat det samme og er tilgjengelig i Europa for €150 pluss trådløse dørsensorer (€20) som kan fortelle om døren(e) er åpne eller lukket.

Bottom Line – trendeffekten – er at kombinasjonen lav-kost WiFi og smarttelefoner/brett endrer spillereglene i markedet. I første omgang konsument-markedet som vi har diskutert eksempler på i disse to artiklene: Størst, mest tilgjengelig og med de lavest hengende fruktene. I andre omgang kommer profesjonelle anvendelser – fra automatisk containersporing med vekt, video og luftkvalitet, til helse, ventilasjon og lokal miljøovervåking.

Proprietære trådløse løsninger viker til fordel for standardiserte varianter med utvidet funksjonalitet og lavere kostnader. Kombinert med BLE leverer mange av de nye produktene forenkling og forbedring på områder hvor vi knapt visste at forbedring var nyttig. Husk at før vi fikk nummervisning på telefonen, tenkte ingen på at det kunne være nyttig. Før vi fikk digital-TV var analogt helt OK. Og før vi fikk alternativer var det ikke bare OK, men nødvendig å eie all IT-infrastruktur selv. Krav endrer seg i takt med muligheter.

Ekstremt lave kostnader på WiFi-konnektivitet sørger for at The Internet of Things blir virkelighet tidligere og i større skala enn noen trodde så sent som for 2 år siden. Med blant annet den konsekvens at IPv6 blir et must i stedet for en mulighet (se myPENDIUM nr. 8: Det du trenger å vite om IPv6). Og at vi planlegger IT-fremtiden annerledes. Low Cost WiFi er disruptive – for IT og for verden.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.