Hvem dør først - smarttelefon eller brett?

Forskjellen mellom (små) brett og (store) smarttelefoner er kunstig. Den ene dør. Hvilken og når?

De er smidd over samme lest og gjør nesten det samme. To viktige forskjeller gjenstår. Funksjonalitet er den ene. Du kan ringe med mobilen, men ikke med brettet. Med mindre du bruker IP-telefoni (FaceTime, Skype, SIP etc.). Hvorfor? Fordi teleoperatørene vil det slik. Og Apple & Co. har ikke klart å bryte SIM-monopolet – enda (se Apple som teleoperatør).

Størrelse er den andre. Brett er større. Rettelse: Brett var større. Avstanden fra iPad mini til Sony Xperia er beskjeden. Siste utbud fra Samsung, LG og kommende iPhone 6 reduserer forskjellen ytterligere.

Hvor er vi på vei? Vi tror funksjonaliteten i Apples kommende iOS 8 gir svaret. En uppercut til mobiloperatørene etter modellen ‘kommer vi ikke over, går vi rundt’. For med iOS 8 holder det at mobilen er i nærheten. Brett og bordmaskin – i første omgang – blir fullverdige teleklienter. Funksjonaliteten kan flyttes til andre dingser ved behov.

Hva så? Smarttelefonen degenererer til mobiltelefon (se Kommer mobilen tilbake?). En avansert formidler av signaler som kan brukes alene (typisk med headset), men som oftere bare er der. Nødvendig, men ute av syne. Som lommedings, smykke eller armbånd. Med BLE som dørnøkkel til jobb, bil, hjemme, til betaling i butikken etc., gjerne fingerscanner ‘for sikkerhets skyld’ og en liten skjerm for klokke og viktige meldinger.

Forenkling? Definitivt. Når det kommer til stykket: Hvor ofte snakker vi direkte i smarttelefonen? I bilen overtar blåtann automatisk. Utenfor bilen er det lettere å hekte på øredingsen enn å hente en ‘diger’ skjerm i lomme eller veske. Ved skrivebordet overtar bordmaskinen. Og i sofaen overtar brettet. Hva med selfies og filmtitting på bussen? Det løser seg. Selfies er en bølge. Om et år eller to er det over. Gamle selfies er ‘ut’.

Mulig iWatch har et marked likevel. På bekostning av smarttelefoner. Og på litt sikt. Det blir en spennende høst. Vi står ikke i iPhone6-køen. Og ikke i Apple Watch-køen. Kanskje Watch 2.0 …

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.