Shadow IT - ute av kontroll

Skygge-IT er negativt for IT, men er det negativt for virksomheten? Det kommer an på…

Historiene kommer og går, mens betydningen av uttrykket varierer. Forleden leste vi en bekymret artikkel i CW Norge, der Shadow IT var ‘brukernes tyranni’. De introduserer og bruker tjenester uten ITs velsignelse.Ingen egentlig nyhet. Slik har det vært i 5+ år, og praksisen tiltar. Men Shadow IT brukes oftere om ‘profesjonell IT’ utenfor IT-avdelingen. Avdelinger som handler på egen hånd, med eller uten velsignelse fra toppen i organisasjonen. De fleste SaaS-tjenester før 2010 ble introdusert på den måten. IT ble oppfattet som ikke bare en brems, men en hindring, og forbigått.

Et gufs fra fortiden, fra 80-tallet da IT hatet (og forbød) PCer, mens avdelinger og brukere kjøpte dem over en lav sko. IT tapte. Og IT taper igjen. For uansett hvor ansvarsløst, egoistisk og korttenkt ‘rogue IT’ er, vil det vinne – fordi det er bra for business. Og presser IT til å komme i takt med virkeligheten.

Kontroversielt. For det er ITs ansvar å vokte virksomhetens data, systemer, rutiner og anvendelser. Og det er IT som blir hengt når noe svikter. Når lover brytes, data tapes, tilgang nektes, ressurser blir utilgjengelige. Områder IT som regel er bra på. Samtidig – og mindre fokusert – er det ITs ansvar å følge med, sørge for at virksomheten har tjenester som er moderne, utnytter ressurser optimalt, kommuniserer effektivt med omverden, og har en kostnads- og bruker-profil som stemmer med nivået i markedet.

Så kan vi starte en lang diskusjon om balansegangen og ITs egentlige utfordringer, men vårt poeng er langt enklere: Der det finnes ‘rogue IT’, har IT sviktet. Om det er brukerne eller avdelinger, og om det skjer med eller uten velsignelse fra toppen, spiller ingen rolle. IT har sviktet sine to viktigste ansvarsområder: Å ha kontroll og være i takt med virkeligheten.

Å ha kontroll betyr ikke å kontrollere, men å være i forkant. Å vite hva som kommer og være forberedt på å håndtere utfordringene. Når brukerne agerer på egen hånd, er det enten fordi de ikke vet bedre, eller fordi de oppfatter ITs ‘rammer’ for urimelige. I begge tilfeller har IT sviktet sin informasjons-/opplæringsoppgave. Når avdelinger agerer på egen hånd, har IT misforstått sin rolle: IT finnes for å støtte organisasjonen. Når det oppleves som motsatt av den samme organisasjonen, er tiden overmoden for en brutal oppvask.

Den perfekte IT-avdelingen finnes ikke. De som kommer nærmest, kommuniserer kontinuerlig med brukere og kunder (avdelinger, grupper). De er i forkant av endringer, behov, muligheter og trusler, og holder respekten oppe ved å alltid respondere, ofte informere og aldri si ‘nei’. ‘Hvorfor’ fungerer bedre – hver gang. Og gjør et senere ‘nei’ til en forståelsesmessig opptur i stedet for en avvisning.

Shadow IT er et signal, ikke en katastrofe.


Se også …


Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.