Software Defined galskap

Software styrer verden. Fra leverandører som forbeholder seg alle rettigheter og fraskriver seg ethvert ansvar. Når sprekker ballongen?

Bransjen jubler. Uendelig fleksibilitet, skalerbarhet og mye mer. Rene halleluja-stemningen rundt Sofware Defined Networks, Datacenters, Radios, Storage og mer. I realiteten mye skrik, lite ull. Fremskritt, naturlig progresjon, ingen revolusjon. Og én stor utfordring: Ingen tar ansvar for at den nye verden fungerer.

For mens verden overflommes av programvare – i alt fra høreapparater og komfyrtopper til biler, fly og satellitter, ser vi liten progresjon i software-leverandørenes lisensbetingelser. De forbeholder seg alle rettigheter og fraskriver seg alt ansvar. I 2014 som i 2004 og 1994. For hver måned som går blir verden mer avhengig. Avhengighet betyr risiko. Noen må ta ansvar – men softwareleverandørene slipper unna.

Observert utallige ganger fra mange hold de siste 25 årene: Ingen bransje ville akseptert ansvarsfraskrivelser som er typiske i IT-bransjen. Og som er fundamentert på en livsløgn software-leverandørene lykkes i å skape på 80-tallet: At programvare er så spesielt at det ikke kan sammenlignes med noe.

Livsløgnen lever i beste velgående. I realiteten er programvare verken spesielt eller særlig komplisert (se Er SCRUM og spenst skadelig?). Imidlertid: Programvare er uforståelig for folk flest. Derfor slipper bransjen unna med hykleriet. Markedet lar seg imponere når utviklere og markedsførere tilsynelatende tryller frem resultater med ‘magisk’ software. Mens utrolige ingeniørbragder under vann og i verdensrommet i beste fall får megetsigende nikk og positiv omtale.

Skjevheten skader bransjen, utviklingen og verden. Og blir ikke bedre før markedet stiller rimelige krav. Til ansvarlighet, kvalitet, etterrettelighet, oppfølging. Mens Toyota tilbakekaller 160.000 biler over hele verden for å bytte en bolt eller en sensor, slår softwarebransjen stort opp at kundene kan laste ned feilrettelser og installere dem selv – hvis de vil.

Visst finnes det unntak som bekrefter regelen, men skjevheten er påfallende. Derfor har vi en liste av leverandører – av programvare og tjenester – vi overhodet ikke vil ha noe med å gjøre. Før de har ryddet i eget hus. Noen av dem har vi faset ut over tid, andre har vi aldri faset inn. Når tilstrekkelig mange gjør det samme, får vi positiv bevegelse. Ikke før.


Se også …


Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.