Det kriminelle Internettet

«Nettet blir overtatt av kriminelle og ubrukelig til business» leste vi forleden. En journalist har latt seg imponere over kriminelles bruk av teknologi, annonserte den digitale verdens undergang, og glemte å ta med at den samme verden nylig passerte en milepæl i kampen mot kriminelle på Internett.

Ingen blir overrasket av at kriminelle benytter de ressursene som finnes. Veinettet, telenettet, bankene, datasentrene, Internettet. Enhver ressurs som kan brukes, kan også misbrukes. Men ingen har oss bekjent foreslått å legge ned veinettet fordi det brukes av mordere og kjeltringer.

Vi lar journalistiske misforståelser ligge, og formidler i stedet en virkelig gla-nyhet i samme sfære: Europol og FBI slo for en ukes tid siden til på en rekke steder i Europa og USA, arresterte minst 17 personer, beslagla betydelige verdier i kontanter, bankkonti og Bitcoins, og stengte flere titalls kriminelle nettsteder: Silk Road 2, Pandora, Cloud 9, Hydra og mange flere.

At nettkriminelle blir arrestert og nettsteder stengt er ikke oppsiktsvekkende. Det er omfanget av denne operasjonen som gir optimisme og burde skape større overskrifter (se oppslag i Wired Magazine) . Kompetanse og samarbeid over landegrenser og kontinenter. Med ett slag har terskelen for kriminelle på Internettet flyttet seg flere hakk oppover. De blir ikke borte, men det blir færre av dem i en periode, og det krever større ressurser å holde seg skjult. Dessuten – som en ekstra bonus – vil det komme flere gode nyheter i kjølvannet av at beslagene fra aksjonen blir analysert.

Internettet vil alltid være under press – fra leverandører, politikere, myndigheter, kriminelle, brukere, interessegrupper. Kampen om nett-nøytralitet som bølger på høyt nivå i USA i disse dager, demonstrerer interessenivået og innsatsmidlene. Uten Internettet stopper verden. Kampen mot kriminelle prioriteres deretter.


Se også

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.