Digitale disruptorer - hvem og hvor?

Digital transformation. Disruption. IoT. De forandrer verden. Men hvem og hvor er de? Er Google og NRK digitale disruptorer? Hva med Uber og Netflix?

Disruptorer forstyrrer det etablerte. Kombinerer nye muligheter, teknologier, ideer og skaper noe nytt eller etablerer nye veier til kjente mål. I begge tilfeller vil etablerte aktører – fra leverandører via fagmiljøer til politikere – gjøre sitt beste for å bekjempe endringen. Inntil kampen åpenbart er fånyttes og motspillerne nøytralisert eller konvertert.

AirBnB, Uber og Bitcoin er typiske digitale distruptorer. Oslo Kommune anmelder Uber for lovbrudd i et desperat forsøk på å hindre utviklingen. Tilsvarende aksjoner i mange andre land. Banker og finansinstitusjoner advarer mot Bitcoin, som truer deres eksistens (se Bitcoin – FAQ for IT-profesjonelle og Bitcoin – ekte digitalt gull). Ironisk nok de samme aktørene som forårsaket finanskrisen for få år siden.

Disruptor-rollen varer ikke lenge. Spotify, Facebook, Netflix og Salesforce.com var disruptorer, er nå etablerte – etter å ha bidratt til å endre verden og måten vi tenker/agerer/jobber på. Google og Apple har endret verden i flere runder, og kan komme til å gjøre det igjen. Google med førerløse biler, Apple med betalingssystemer og ‘armbåndsur’ – i første omgang. Store, tunge aktører med gigantiske lommebøker, evne til å tenke annerledes, og – spesielt for Apples del – mot til å droppe teknologi på vei ‘nedover’ og avlive eldre produkter, selv om de er lønnsomme og selger godt (se Brutale Apple I og II ).

NRK.no er en overraskende disruptor på lokalplanet – med apper som flytter nett-TV fra geeks til hvermansen. En økonomisk ufarlig øvelse fordi inntektene er uavhengige av leveringskanal, og samtidig bud om en strategi mer foroverlent enn de fleste konkurrentene.

Amazon ‘disruptet’ først netthandel, så IT-infrastruktur gjennom AWS. Siden har innovasjons-raten fortsatt i et heseblesende tempo som mer enn noe forteller at tidsskalaen for endring har krympet permanent. Vi kan gjerne se 3-5 år fremover, men planlegger for kortere perspektiv. Om 2 år er mye forandret.

Langt lavere på radaren florerer et antall disruptorer på mange nivåer og over hele verden. Hver på sin kant snur de opp-ned på etablerte oppfatninger, rutiner, markeder og tankesett. Sensity.com er en slik – omgjør gatelys til intelligente overvåkere og/eller infrastruktur-komponenter. Potensielt revolusjonerende for en hel verden, utbredt i parkeringsanlegg i Europa og USA, og tema for en kommende kommentar på myMAYDAY.com.

En annen – knapt digital, men høyst signifikant – er NinType, et ‘intelligent’ tastatur for iOS (til å begynne med) som øker skrivehastigheten dramatisk. På mange måter er det utrolig at vi i 2015 fortsatt trykker avgårde på 100+ år gamle QWERTY-lignende tastaturer, laget for å holde skrive-hastigheten nede på skrøpelige skrivemaskiner. NinType ‘distrupter’ tankegangen mer enn skrivingen i første omgang. Åpner for å erstatte gamle vaner med ny hastighet.

Den største disruptoren er verken et selskap eller en teknologi, men selve digitaliseringen. Den ‘nye’ verden er så fundamentalt forskjellg fra den ‘gamle’ at vi fortsatt kun aner konsekvensene. Ekstremt lave terskler gir en pekepinn, som Forresters James McQuivey diskuterer i boken Digital Disruption [anbefales som julegave – til deg selv eller kolleger]. Terskelen for å utvikle og levere apper til iOS er USD 99 – årsavgiften til Apples iTunes Store. Resten er enten gratis eller selvfølgeligheter. En laptop. En iPhone. Et utviklingsverktøy. Internett-konnektivitet. Og en generasjon med teknologi i blodet. Uredde, søkende, kreative og respektløse overfor utfordringer.

Slikt blir det disruption av. Big time. Velkommen til digital-alderen. Vil du være med, så heng på!


Se også…

 

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.