Den største Cloud-utfordringen

… er ikke kontroll, lokalisering eller stabilitet, men tillit. Ikke til skyen, men til IT.

Selve fundamentet for tilliten er følgende gjenganger: “Hva gjør vi når tjenesten går ned?” Banalt og essensielt.

For tjenester går ned – før eller siden. Og strømmen blir borte. Ikke hvert år, men det skjer. Hva gjør vi da? Eller – i redelighetens navn: “Hva sier vi til sjefen og brukerne?” Når det først skjer, tar det seg bedre ut å tørke svetten i maskinrommet enn å sitte rolig og vente. Å peke på Evry, AWS, Google eller Microsoft inngir ingen tillit.

Med andre ord handler det mindre om penger og oppetid enn om forventninger. Hvis en tjeneste ikke fungerer som den skal, forventer hele organisasjonen at IT svetter. Uansett om IT er 0,4 eller 20 personer. Og uansett hva årsaken til driftsforstyrrelsen er.

Dette må vi gjøre noe med. Endre forventningene. Synkronisere dem med virkeligheten. Vanskelig? For 3 år siden, ja. Men ikke i 2014. Fordi praktisk talt hele markedet – fra den enkelte bruker til den største virksomhet – både benytter og forstår skytjenester. De forstår at vg.no ikke responderer når de er uten dekning. At det går sakte når hele familien er på nett. Og at det er mørkt når strømmen er borte.

Denne forståelsen er underutnyttet fra ITs side. Uten å spekulere over årsakene, slår det oss at tallrike IT-avdelinger og -ansvarlige bruker mer energi på å opprettholde tradisjonell status enn på utnyttelse av muligheter. Dagens IT-brukere forlanger tjenester som er like gode på jobben som privat. De bombarderes av TV-reklamer og annen påvirkning som forteller at ‘det er ikke noe problem, dataene er i skyen’. Implisitt trygghet.

I en slik verden, hvor vanskelig kan det være å overbevise organisasjonen om at eksternt produserte tjenester er minst like proffe og pålitelige som alternativene? Vår erfaring er at terskelen i 2014 er lav, og at IT ofte undervurderer brukeres og lederes evne til å forstå sammenhengen. Å ringe til IT-partneren når det dukker opp problemer eller spørsmål er på god vei til å bli like naturlig som å ringe til vaktmester, elektriker, rørlegger eller heismontør.

Den interessante konklusjonen på tillitsspørsmålet er med andre ord at det henger på IT, ikke på brukerne eller skytjenestene. Det er ITs oppgave å etablere forståelsen som leder til tillit. Dermed er det også sagt: Den største Cloud-utfordringen er IT.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.