IT-markedet: Jul uten PC

‘Holiday season’ er jubeltid for teknologi-bransjen: Året skal ‘toppes’ med nye fristelser for et marked som er forbausende mottagelig – tidene til tross. Forventninger, spenning, forberedelser. Og nedturer …

Den største endringen – nyheten om vi vil – for 2013-sesongen, er verken dingser eller programvare, men PCens fravær. For første gang på nærmere 20 år er PCer praktisk talt borte fra markedets ønskelister. PC-leverandørene kan håpe på positive overraskelser, men forbereder seg på det verste. Ikke minst Intel, som nylig rapporterte at back-to-school ‘sesongen’ uteble for PCenes del. Generalprøven på julestria ble totalt dominert av brett og smarttelefoner.

“Dermed vet vi hva vi har i vente til jul”, sier Intel – mens markedsanalytikerne oppjusterer minus-tallene for 2013 ytterligere. Utflatingen som for alvor startet i 2011 (se PC-marked i fritt fall?) er blitt til reell nedgang – med tosifrede prosenter. Fallet forsterkes av at PCer skaffet de siste 2 årene har lenger levetid både ytelsesmessig og teknisk. Utover sedvanlige diskbytter går de sjelden i stykker, mens bruken er ‘lett’ og stabil: Nettleser og Office.

Tøft for Intel, enda tøffere for HP, Dell, Asus, Acer og Lenovo. Samtlige har flere ben å stå på, men er skalert for PC-vekst. Den kommer ikke, og endringene må gjøre vondt.For Intel – og i noen grad for Dell og HP – hjelper det at servermarkedet har god helse. Også dette segmentet preges imidlertid av endringer – som vi var inne på i IBM: No more servers for en stund siden. Mens etterspørselen vokser, blir kundene færre og mer krevende. Marginene presses og mulighetene for tradisjonell ‘added value = added margin’ forvitrer.

En betimelig påminnelse for innspurten av året: 2014 blir ikke som 2013+4%. Ikke for kanalen (se Market Brief: IT-kanalen under press) og ikke for IT-miljøer flest (se IT-avdelingen 2.0: Fra monopolist til partner). En inspirerende og krevende endring som understreker behovet for å oppdatere strategien. Ikke bare for IT, men for virksomheten. Hele verden digitaliseres, alle er på vei og mange har en plan. Har du?


Se også Glem PCen, lag en klientstrategi og Er CDO din neste tittel?.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.