Utviklere hater HTML5

“HTML5 blir kanskje ferdig mot slutten av tiåret” hørte vi forleden. “Vis oss en ferdig utviklet teknologi og vi skal vise at den er døende” er vårt svar.

No Cloud, no business” var tittelen på en analyse vi laget for et års tid siden. I dag kunne vi lagt til “no HTML5, no Cloud”. Verre er det ikke. Bruken av HTML5 eksploderer – med god grunn. HTML5 sammen med CSS3 og JavaScript ‘driver’ brukergrensesnittene i en mobilisert verden. Relativ klientuavhengighet og en lang rekke tekniske og praktiske årsaker gjør HTML5 til et naturlig, ofte nødvendig valg.

Derfor stusset mange av oss over følgende proklamasjon i CW Norge forleden: “HTML5 setter mange sine forhåpninger til, men analytikerne tror det først vil være ferdig på slutten av dette tiåret. For HTML5 utvikles fortsatt.” Visst utvikles HTML5. Teknologier og verktøy som ikke utvikles, er døde eller døende. Det samme for verktøy som er ‘ferdige’. Ferdig i denne sammenheng er nettopp det – død eller døende.

IT-verden er dynamikk. Selv når vi leter, finner vi lite rundt oss som er både levende og ‘ferdig’ – i betydningen ‘ferdig utviklet’. Selv anakronismer som Fortran og Cobol, og ‘halvgamlinger’ som Java og .Net utvikles videre, tilpasses behov og omgivelser i kontinuerlig forandring.

HTML5 har vært en voksende del av IT-hverdagen siden 2010. I 2013 støtter til og med TV-apparater HTML5. Ikke nødvendigvis meningsfylt i første omgang, men en egenskap med potensiale – og et signal til markedet. Ingen trenger å være i tvil om at HTML5 vil være annerledes i 2015 enn i 2013. Ei heller er vi i tvil om at bakover-kompatbiliteten vil være der. Det er slik vi flytter oss fremover. Det er slik vi har bygget Internettet, Webben, datamaskiner, biler og så videre siden tidenes morgen.

Derfor venter vi ikke på at en teknologi skal bli ferdig. Vi bruker, lærer, ser muligheter og påvirker utviklingen. Og er åpne for å tenke annerledes.

Hvorfor mange utviklere og utviklingsmiljøer hater HTML5 og liker å fortelle om det? Den truer deres eksistens og ego. HTML5 promoterer en annen måte å tenke på. Kunnskap ervervet og perfeksjonert gjennom mange år, faller kraftig i verdi. Like naturlig som det er uønsket for de det gjelder. Argumentasjonen blir deretter: Luftig og innholdsløs FUD.


Se også:

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.