Tech-verden i harnisk over Windows 8

Bytte OS på nettbrettet? Microsoft vil blokkere muligheten. FSF og Open Source-miljøer er i harnisk. Men spiller det noen rolle?

Det startet i desember. Microsoft forlangte at PC-leverandører måtte blokkere for OS-bytte på PCer med Windows 8. Etter en tornado av negativ publisitet, ble kravet trukket tilbake. Men ikke helt. Kun for PCer, ikke for andre utstyrstyper. Nettbrett for eksempel – med ARM-prosessor. Free Software Foundation og andre Open Source-miljøer protesterer igjen – selvsagt. Begge parter lever i fortiden.

I vår bok er problemstillingen 90-talls og uinteressant. Kunne du tenke deg å bytte OS på nettbrettet? Hvis svaret er ja, er du en ‘geek’ – en spesielt interessert og én av ganske få. Mer enn 99,99% av alle brukere forstår ikke forskjellen mellom OS og App, og har verken glede av eller ambisjoner om å skaffe slik forståelse.

Det begge sider synes å glemme er at verden har flyttet seg fra den tiden da en PC kostet NOK 15.000+ eller mer, ofte ble bygget hjemme og varte i mange år. I 2012 bytter vi nettbrett og smarttelefoner hvert annet år eller oftere. Å bytte OS er uaktuelt, vi bytter dings i stedet. Fordi dingsene er billige og funksjonalitets-utviklingen rask.

Vi undrer oss over at Microsoft vil seg selv så vondt. Hver gang de forsøker seg på slike låsingsoperasjoner, sitter de igjen med null gevinst og negativ publisitet. Ikke bare fra markedet, men fra leverandørene. Som heller vil ha en fleksibel og samarbeidsvillig leverandør enn en advokat-tung mastodont som lever i fortiden.

Hei Microsoft – våkn opp! Hei FSF – bruk energi på fremtidsrettede saker. For eksempel misbruk av Open Source. Og ‘voldtekt’ av standarder.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.