Personlig sky? Du har den allerede...

…og er fullstendig avhengig. Dessuten: PCen passer ikke inn. Din personlige sky er reservert for personlige dingser. PCen har – navnet til tross – aldri vært særlig personlig.

Presisering: PCen er i ‘godt’ selskap. Den riktige observasjonen er at datamaskiner ikke passer inn i den personlige sfæren. Datamaskiner er databehandlere. De står på datarom – som vokser i størrelse og synker i antall. Brukerne har ‘aksess-devicer’. En PC kan brukes som aksess-device (og brukes mye), men det er som å bruke slegge til å slå spiker. Kostbart, ineffektivt og plagsomt for brukeren.

At enkelte engelskspråklige medier holder på uttrykket ‘tablet computer’ sier mer om hvor vanskelig det er å slippe historien, enn om virkeligheten. For en gangs skyld er situasjonen ryddigere her hjemme: Nettbrett fungerer og brukes.

Resonnementet er temmelig innlysende – og forklarer hvorfor HP, Intel, AMD, Dell og mange andre i ‘tradisjonell IT-business’ sliter. Det kommer de til å fortsette med. Helt til de finner seg til rette i den nye virkeligheten. Eller går seg vill i egen historie og forsvinner – en øvelse HP har bedrevet med stort ‘hell’ de siste 2 årene. ‘The HP way’ – et legendarisk uttrykk og ditto målestokk i bransjen – er blitt en utforbakke.

Brukersiden smelter sammen med konsumentsiden og blir borte fra IT – på godt og vondt (se Frigjøring av IT – endelig). Denne brukersiden er en nettsky i miniatyr, som består av:

  • Infrastruktur: Klienter – gjerne 5-6 forskjellige per bruker.
  • Data: En lang rekke datasett – noen sammenkoblet, de fleste selvstendige med ubevisst avhengighet fra brukerens side. En avhengighet som først blir synlig når et datasett blir utilgjengelig: Fra jobb-stoff via underholdning til personlige objekter. En bruker uten adressebok er like hjelpeløs som en fisk på land.
  • Apper: Et raskt økende sett snarveier til tjenester og ‘datakombinasjoner’ – delvis, men ikke helt overlappende på tvers av klientene. For eksempel er det mulig, men uhensiktsmessig å redigere store bilder eller avanserte dokumenter på en smarttelefon. Å vise, dele eller kommentere dem etc. er en annen sak.
  • Venner: Egentlig et datasett tett beslektet med adresseboken, men et som krever spesiell oppmerksomhet. Dessuten: ‘Venner’ betyr noe annet enn tidligere. For brukere flest er ‘venner’ og ‘kontakter’ overlappende. De finnes i adresseboken, på LinkedIn, Plaxo, Facebook og andre steder. Et kaos brukere flest har lært seg å leve med, men som er overmodent for en ‘sanering’. En tjeneste som er underveis.

Hvorfor dette er en personlig sky? Fordi samtlige objekter er i skyen, de fleste tilhører brukeren, og klientene er vinduet til objektene. “Men Appene er jo på klienten”-argumenter er for lette. Samtlige objekter – Appene inklusive – er kun flyktig på klientene. De byttes og/eller oppdateres oftere enn de fleste legger merke til, og følger (temmelig) automatisk med til nye klienter – så snart vi har identifisert oss. Forenkling? Formidabel. Tryggere? Uten tvil – i betydningen ‘mer pålitelig’. Sikrere? For de fleste settinger.

De siste OSene fra Apple og Microsoft forsterker denne ‘post-PC’ trenden: Begge forsøker – mer eller mindre vellykket – å få brukeren til å plassere objekter i skyen i stedet for lokalt. En overstyring som irriterer oss, men som går svært mange hus forbi. Irritasjonen går over.

Den personlige skyen beskytter brukeren både mot seg selv og mot klientenes feilbarlighet. Og kompenserer for brukernes hang til å bytte til nyere ‘dingser’ hver 6. måned – med forventninger om at de konfigurerer seg selv. Data kan fortsatt havne på avveie, men de blir aldri borte. Pendelen har flyttet til motsatt side: Det er en betydelig utfordring å bli kvitt data. Brukeren ‘sletter’, dataene flyttes ut av syne, men blir sjelden borte. Det er imidlertid en annen sak – for en annen anledning.

Velkommen til den personlige skyen. Den er der, den brukes, den er vanedannende og uunngåelig. Get used to it.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.