MDM er ut. MDM er in!

IT-bransjen liker trebokstavs-forkortelser. Den eneste mulige forklaringen på at floraen eksploderer. Gode vekstvilkår. I den grad at uttrykket har sin egen forkortelse – TBF, eller TLA på engelsk: Three Letter Abbreviations.

I realiteten en variant av ungdommens SMS-språk. Effektivt så lenge det forstås, vekselvis fornøyelig eller katastrofalt i motsatt fall. Hvilket bringer oss til MDM. En relativt fersk forkortelse – med en uheldig bismak: Den har flere betydninger. Minst to. Begge hyperaktuelle.

Mobile Device Management har siden påske vært et av IT-verdens heteste temaer. Alle som kan krype og gå i bransjen – fra CA til Oracle, fra Cisco til Citrix – vil inn i det de oppfatter som et kommende, stort og lukrativt marked. Vi tror de tar feil. Og vi håper markedet forstår det før pengene ruller for alvor. Til tjenester, regimer og hjelpemidler vi slett ikke trenger.

Mobile Devices – mobile enheter – er ingen hodepine, men en mulighet. Til å gjøre brukerne fornøyde og produktive. Og til å gravlegge gamle og utrangerte oppfatninger om behov for kontroll og styring. Mobile enheter kan ikke kontrolleres. Fordi det er for mange av dem, og fordi brukerne ikke aksepterer gammeldagse, PC-orienterte kontroll-regimer. Og når brukerne eier ‘dingsene’ selv, har IT eller andre ingen vetorett. For utstyret. Derfor må fokus over på tjenestene – der IT har både mulighet og plikt til å utøve kontroll og sørge for riktig sikring.

Dermed blir det innlysende hvor innsatsen må fokuseres. Som vi også diskuterte i BYOD: God strategi, dårlig sikkerhet og myPENDIUM nr. 4 [IT-strategi 2012-2013]: På tjenestenivå. “Løft innslagspunktet til et nivå som er mulig.” MDM er ut.

Master Data Management er en ganske annen skål. Samme forkortelse, mindre i vinden, langt viktigere. Og forbausende ofte glemt. En hel verden har fosset inn i digital-alderen med antagelsen at data er data. Det er lenge siden. Styringsdata for et kjernekraftverk har lite til felles med Ibsen i Nasjonalbiblioteket. Datatrømmene fra forskningssatellitter i rommet har lite til felles med datatrømmen fra Spotify – eller mellom all verdens telefonsentraler. På disk og ‘in transit’ – på kabelen, ser de imidlertid like ut. Og må behandles ulikt.

Det kan vi – med riktige Master Data – MD. Data om data gjør data anvendelige. En munnfull – som gjerne kan snues: Uten MD blir de fleste data og datatyper verdiløse. Derfor er Master Data Management viktig. Med større fokus på MD øker vi verdien av data og forenkler bruk, behandling og sikring av dem. MDM er in.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.