Hvorfor iOS og Android 'ruler'

… og hvorfor RIM og Microsoft må legge om kursen.

Selvfølgeligheter er nettopp det. Alle biler har ratt og brems. Fordi det fungerer og ingen har kommet opp med noe bedre. Og ingen har – heldigvis – fått patent på mekanismene. Problemet RIM og Microsoft strir med, og som mange – inklusive HP med WebOS og Palm – ga opp, er å finne opp ratt og bremser på nytt. Det går ikke. Det er bortkastet tid. Hvor mange måter er det mulig å ‘swipe’ frem og tilbake på en glassplate?

Android har lykkes fordi Google ikke forsøkte å finne opp hjulet på nytt. Aksepterer at mekanismene Apple var først ute med, fungerer ypperlig og er universelt akseptert av markedet – på rekordtid. Og fokus på muligheter andre steder i kjeden som til slutt leverer vinnende funksjonalitet og brukeropplevelse. Det er ingen skam å lage et brukergrensesnitt som ligner på Apple’s iOS. Forbedringer er positivt, men må være substansielle før de kan markedsføres som revolusjonerende. Et ovalt eller kvadratisk ratt eller en ny tenningsnøkkel skaper ingen overskrifter i bil-bransjen.

Både Microsoft og RIM leverer forbedringer på flere nivåer i teknologi-kjeden, men resultatene drukner i mislykkede justeringer på brukergrensesnitt-nivå. Rapportene i pressen etter lanseringer og pressekonferanser – senest fra RIM – fokuserer på mislykkede ‘forbedringer’ i stedet for fremskritt. Forsøkene på å være annerledes gir kompleksitet i stedet for forbedring.

For RIM ser det spesielt mørkt ut: Selskapets suksess frem til Apple kom på banen ble bygget på et effektivt og positivt samspill med IT-avdelingene. Det fungerte da, men fungerer ikke nå (se En gRIM utvikling). Fordi vi er i en BYOD-verden. IT er ute av kontroll-loopen for dingsene fordi brukerne eier dem selv. I stedet for å akseptere virkeligheten, fokuserer RIM fortsatt på å imøtekomme ITs historiske behov. Som kommer i veien for – og irriterer – brukerne. Kan noen sende boken ‘What got you here, won’t get you there’ til ledelsen i RIM?

Bottom line: RIMs lifesaver – Blackberry 10 – er too little, too late. Den vil definitivt ikke redde selskapet. Like lite som Windows Phone 8 kan redde Nokia. Begge har feil fokus og velger feil virkemidler. Microsoft har bedre odds da selskapet har flere ‘kuer’ å melke.

Like fullt: Det er langt frem til mobilitet kan bli en positiv inntektsgenerator for Microsoft. Så langt tenker de altfor defensivt og tradisjonelt. På den andre siden: Xbox ble subsidiert i nærmere 10 år før den gikk i pluss. Det ER mulig.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.