Øke salget? Skap en krise!

Det slår aldri feil. Kriser selger. Derfor krisemaksimerer presse, leverandører og eksperter. De har noe å selge – og tegner bilder av en virkelighet som slett ikke alltid finnes.

Å dekke behov som kanskje ikke finnes er legitimt i mange sammenhenger. En del av utviklingen, fremskrittet. Behov må ofte skapes. Vi klarte oss lenge med telefon. Nå må den være både mobil og smart. Og avhengigheten er total.

Fair enough. På noen områder. På andre områder blir det ren spekulasjon. For eksempel IT-sikkerhet. “Du trenger X i tilfelle Y.” Eller “nå kommer Z-bølgen, er du klar”? Og markedet lar seg forføre. Vi er ansvarlige. “Best å være forberedt” eller “for sikkerhets skyld” vinner over sunn skepsis og ditto fornuft.

For eksempel: “Nå kommer mobilvirusene”, “iPhone malware på vei”, “MAC laglig til for hugg”. Eller fra epostkassen forleden dag: “Don’t leave your organization unprepared…” proklamerer CDnet og vil selge oss en bok om Disaster Recovery – med rabatt.

Forsikring er viktig og nødvendig. Vi kjører AV og malware-kontroll på servere og Windows-klienter fordi risikoen er reell og stor. Vi har Disaster Recovery eller kanskje BC – av samme årsak.

Hvilket bringer oss til poenget: Bevissthet. Mange av de ‘andre’ truslene er hypotetiske. Selgerne – enten de er leverandører, eksperter eller journalister – markedsfører beskyttelse mot en teori. Markedet vet bedre, men stoler ikke nok på seg selv – og går ‘på limpinnen’. Enorme summer konsumeres årlig på det vi kan kalle ‘spekulativ beskyttelse’ mot teoretiske trusler og hypotetisk risiko.

Men er det ikke best å være på den sikre siden? Utvilsomt. Det er derfor vi forsikrer oss. Ikke mot tørke eller sandstorm i Norge. Ei heller mot muligheten for at noen finner opp noe truende eller får en farlig ide, men mot reelle trusler. Mot flom, strømbrudd, Windows-virus og innbrudd.

Tiltak mot spekulative trusler – mot klienter, tjenester, servere, nettverk, brukere og mye mer – står vi over fordi de er verdiløse. Få er kvalifiserte til å gjette hvor de nye truslene kommer, og ingen kan forutsi hvordan de vil se ut og te seg. Truslene må være reelle før de kan bekjempes.


[Se også myPENDIUM nr. 3: Fra Malware til Warfare – 35 sider om IT-sikkerhet og pragmatisme.]

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.