Prikkfri IT-drift? Grunn til bekymring!

Øyeblikksbilder sier mye om øyeblikket, noe om fortiden og lite om fremtiden. Derfor er en ‘alt er bra’ melding fra IT bekymringsfull.

“Vi har høy effektivitet, pålitelighet og leverer på eller over alle målsettinger” konstaterte en IT-direktør forleden. Og la til: “Vi er på full fart inn i en tunnel uten åpning.” “Hvordan det?” spurte vi. “IT-markedet og utviklingen svinger, vi kjører rett frem med flagget til topps.”

Innlysende og overraskende. Innlysende fordi forandring er regelen, ikke unntaket. Overraskende fordi vi sjelden møter en slik nøkternhet.

Når alt er bra, er stillstand fristende: Don’t rock the boat. If it ain’t broken, don’t fix it. Men hvem definerer ‘broken’? Vår IT-direktør hengte ‘bjella på katten’: Når markedet svinger, er rett frem en avsporing. Og markedet svinger som aldri før. Et plattformskifte som IT-verden aldri har sett maken til snur etablerte sannheter til det motsatte på rekordtid. Å ikke følge med er det samme som å ikke gjøre jobben.

Men hvordan argumentere for endringer, sågar store endringer, når alt fungerer bra? Det er en del av jobben. Dessuten er det sjelden vanskelig å finne faresignalene dersom vi ser etter dem.

For eksempel: Hvis drift og vedlikehold fortsatt spiser en økende del av utviklings-ressursene – budsjetter og personell, burde varsellampene blinke kraftig. Alle mann til pumpene kan holde skuta flytende, men fremdriften blir minimal.

Hva gjør vi?

  1. Erkjenner at ‘all systems go’ ikke er et rosignal, men en alarm.
  2. Planlegger nødvendige endringer, ønskelige endringer og etablerer et målbilde som er langt nok frem i tid til å ikke virke truende på de som skal gjøre jobben.
  3. Handling nå - inklusive avvikling. Om 6 eller 12 måneder kan avstanden mellom IT-avdelingens spor og et svingende marked være så stor at ‘synkroniseringskostnadene’ er mangedoblet. Det er bortkastede ressurser.

Se også Glem strategien, lag en plan og IT-strategi 2012: Tenk annerledes.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.