Miljø som konkurransefaktor?

Green Information Technology as binary code 3D illustration

«IT har hatt høy miljøbevissthet lenge.» En påstand og en gjenganger med beskjeden substans. Mens vi tror vi er miljøbevisste, er sannheten at miljøbevisstheten fordampet i varmen fra finanskrisen og strammere økonomi. Forserte forbedringer ble avløst av naturlig progresjon  – når forholdene gjorde det økonomisk ansvarlig.

I parallell med at datasentre og klienter er blitt mer energi-effektive, har IT totalt sett – i verdensmålestokk – fortsatt forbruksveksten. Det går ikke i lengden. Det finnes rett og slett ikke nok energi å ta av. Cloud Computing forverrer bildet på kort sikt fordi det bygges store datasentre med lav utnyttelse – kapasitet som venter på å overta for mindre effektive ressurser. Med enkelte unntak – for eksempel GreenQloud, som vi var innom i kommentaren Island leverer grønn IT til Europa.

Denne balansen forandrer seg på sikt, men det trengs en akselerator. En drivkraft som øker motivasjonen for å bli bedre. Spesielt for store datasentre og ikke bare på energi-konsum, men på total CO2-footprint. Hvordan kommer vi dit?

Konkurranse er en nærliggende mulighet. Men konkurranse oppstår først når noen (med substans) begynner å konkurrere. Hvem tør å åpne ballet?

Overraskende nok ble det Google. Ikke først ute, men først av de store med full transparens. Google tiltrekker seg hele markedets oppmerksomhet. Ved å publisere detaljert informasjon om energiforbruk, CO2-footprint og forbedringer, gjør Google det mulig å bruke kvantifiserte miljø-parametre som kvalifikasjon eller som ėn av flere kvalitetsparametre for datasentre og for leverandører generelt. Det skulle undre oss om ikke IBM, Amazon, Microsoft, Equinix, Apple og flere kommer raskt etter.

Da har IT-verden gjort et kvantesprang. Dessuten: For hvert eneste av de store, internasjonale datasentrene som publiserer både dagens profil og målsettinger for fremtiden, reduseres sjansene for at det noen gang kommer tilsvarende store sentre i Norge. Toget gikk for flere år siden, og det skal særdeles spesielle omstendigheter – samt politisk vilje og prioritering – til for å ta igjen forspranget.

Muligens er det heller ikke noe poeng. På spørsmål om hvor mange datasentre vi egentlig trenger i Norge, svarte en IT-direktør forleden kontant: «Null.» Og la til: «Norge er for dyrt og for sært.»

Kanskje han har rett. Vi har naturlige forutsetninger for å levere miljøvennlig datakraft, produsert nær rene energikilder, men vi har ikke utnyttet dem. Da er det pragmatiske valget å se etter neste tog, ikke å løpe etter et som har gått.


Se også Labert for grønn IT i Norge.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.