Nå kommer MAC-virusene...

… eller gjør de virkelig det?

Det slår oss at vi har hørt den samme sangen regelmessig i snart 10 år. Så langt har det vært mye skrik og lite ull. «Men nå blir alt annerledes» er omkvedet denne gangen – i kjølvannet av at malware på Mac (OSX) er funnet og fungerer.

Det som er annerledes er markedet, mengden Mac-maskiner som kan angripes. Hittil har dette ‘markedet’ vært for lite til at ‘seriøse’ malware-utviklere har brydd seg, blir det hevdet. En innlysende sammenheng. Større marked, større interesse, mer innsats. Fra alle kanter.

Når vi likevel ikke tror på det store skredet av malware og virus for Mac, er årsaken todelt. Den ene er at OSX ikke er Windows. Arkitekturen er vesensforskjellig, og vesentlig ‘sunnere’ i teknisk forstand for OSX’ vedkommende. Den andre er at veksten for Mac og OSX er beskjeden i forhold til eksplosjonen i det mobile markedet. Nettbrett, smarttelefoner, ‘net-tops’ overtar tradisjonelle ‘fete’ PCers rolle (uansett OS), og øker markedet dramatisk – også for malware. Terskelen er høyere, og det er ikke innlysende at tradisjonelle botnett kan bygges på dagens mobile enheter. Men at innsatsen er stor, trenger ingen å tvile på. Ei heller at Google, Apple, Microsoft, HP, RIM og flere har ekstrem fokus på å skape plattformer som kan sikres tilstrekkelig.

Perfekt sikkerhet finnes ikke, ei heller immunitet. Det beste er ikke godt nok, men godt nok er det beste. ‘Godt nok’ er leverandørenes kontinuerlige utfordring å levere. Og for markedets utfordring å kreve.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.