Apple, ARM, Intel

Hvem bryr seg om hvilken prosessor iPad, iPhone og andre Apple-produkter har, så lenge de fungerer, er pålitelige og effektive?

Apple bytter sannsynligvis prosessor-arkitektur – igjen. For 3. gang. Teknisk sett et dramatisk skifte, mens markedet knapt løfter et øyebryn. Det er interessant. En påminnelse om hvilke forandringer vi har vært gjennom de siste 3 årene. Tidligere var arkitektur-endring en gigantisk forandring. Alt måtte byttes. Alle programmer, alle drivere, hele OSet. Eventuelt med emulering som midlertidig hjelper.

Den tette koblingen mellom underliggende arkitektur og programvare er borte. Vi plugger inn smarttelefoner, nettbrett og laptoper, lar dem oppdatere seg, og kjører videre. Forbedring? Udiskutabelt. Forenkling? Dramatisk. Fremskritt? Voldsomt. Dette har IT-verden snakket om, drømt om, diskutert i 30 år.

ZDnets Larry Dignan diskuterte den tekniske siden av fordeler og ulemper 6. mai, og konstaterer bl.a. at det er Intel, ikke markedet som får en utfordring. Han tror imidlertid Intel blir med på Apples ‘team’ uansett, via lisensproduksjon av ARM-prosessorer.

Det er ikke innlysende at x86-arkitekturen overlever dette tiåret. Intet stort tap. Den har teknisk sett overlevd seg selv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.