Konsolidering - tilbake til fremtiden

Vi konsoliderer. Vi vil ha mer for pengene, forenkling, flere tjenester per server, bedre utnyttelse av ressursene. Kort sagt – vi vil ha det slik det var før 1995. Hvor har vi vært i mellomtiden?

Vi ønsker og trenger optimalisering: Lavere kostnader, mer for pengene, høyere utnyttelsesgrad. Og systemvirtualisering er en del av løsningen. VMware har gode tider og lyse utsikter. Det samme har Xen og flere andre ‘up and coming’ aktører, inklusive Microsoft, som arbeider hardt for å få en del av denne voksende kaken.

“The goal of IT consolidation is to make optimal use of available computing resources, while maintaining an infrastructure that is lower in cost, easier to manage, and secure” skriver HP i et white paper med tittelen Successful server consolidation: It’s all in the preparation. Og blant fordelene og de positive konsekvensene av slik konsolidering, nevner HP: “The ability to run more than one application on a single server or a set of clustered servers…”

Fortsatt udiskutabelt. Flere oppgaver per server er en innlysende fordel, så innlysende at den for mange er en selvfølge. Og frem til siste halvdel av 90-tallet var mange oppgaver per server nettopp det – en selvfølge. Optimal utnyttelse av ressurser var like innlysende som tyngdekraften – av de samme årsakene som nå brukes for å ‘selge’ konsolidering.

Så sporet markedet fullstendig av. I en periode med ekstrem ytelsesøkning gikk antall oppgaver per server motsatt vei – raskt mot én. Årsaken er velkjent og avsporingen har vært ekstremt kostbar. Like kostbart blir det å få toget tilbake på sporet, men vi er i det minste på rett vei. DET er inspirerende. Det er også forklaringen på at Linux på relativt kort tid har kapret over ⅓ av servermarkedet.

Abraham Lincolns visdomsord gjelder fortsatt: “You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.” Ikke minst i IT-markedet.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.