Open source: Reddet av Google?

Rescued from drowning A hand reaches down into the water and saves someone drowning.

Software-leverandører er notorisk uansvarlige. Tar høye priser, fraskriver seg ethvert ansvar for noe som helst, endrer betingelser når det passer og skylder på 'spesielle omstendigheter' som de færreste forstår noe av. Det de ikke sier er at produktene er sammensatt av komponenter av ukjent opprinnelse. Det vil Google ha slutt på...

Vi overdriver. Det er ikke slutt enda, men vi aner begynnelsen til slutten. Ny software (!) skal bringe orden i kaos – avsløre avhengigheter, svakheter – og terminere leverandørenes 'spesielle omstendigheter'. Ut i den andre enden kommer større ansvarlighet, bedre kvalitet, høyere sikkerhet – og kanskje lavere priser. Det siste er det minst sannsynlige, men det er en annen historie.

Vårt poeng er imidlertid ikke leverandørenes (u)ansvarlighet, den har vi diskutert tidligere (se Skadelig programvare), og blir ikke 'fikset' av teknolog, men av holdninger - fra oss, markedet. Poenget er avhengigheter og kompleksitet. Fordi all software – proprietær og open source – består av komponenter. I beste fall noen få, i verste fall titusenvis. For eksempel et Linux-system, både det som kjører på dine servere og det som kjører TV-en og ruteren hjemme. Tusenvis av komponenter fra ulike prestegjeld med forskjellig alder, kvalitet, sårbarheter og andre egenskaper som ikke engang utviklerne bak produktet har oversikt over, selv om de bruker komponentene. Praksis er - lett spisset - 'if it works, don't fix it'. En variant av 'sitte stille i båten' som vi diskuterte i Du trenger en kaos-ingeniør nylig.

Det fungerer ofte – fordi utviklingsmiljøer stort sett er ansvarlige, både enkeltpersoner og virksomheter – fra indiske, estiske og norske 3-manns foretak til Facebook, Google, Apache og Mozilla. Millioner av komponenter med varierende innbyrdes avhengigheter som 'driver' den digitale verden og representerer en voksende utfordring fordi ingen har full oversikt. En sårbarhet det sjelden snakkes om fordi alternativer ikke finnes. Avhengigheten er total.

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.