Den komplekse enkelheten

lot of small fish in the sea under water / fish colony, fishing, ocean wildlife scene

For IT- og teknologimiljøer har forenkling alltid stått høyt på agendaen. Likevel fortsetter kompleksiteten å vokse. Betyr det at vi stadig feiler – eller må det være slik?

Mens utviklingen raser avgårde, finnes det fortsatt såkalte 'evige sannheter'. Naturlover som tyngdekraften og energiprinsippet, og lover av den mer virtuelle sorten. Som Murphy's lov og loven om kompleksitetens bevarelse (the law of conservation of complexity). Begge sistnevnte er relevante i IT-hverdagen, både i krisetider og ellers.

Med Murphy på laget blir robusthet en livsstil.
Vi skal imidlertid la Murphy ligge i denne omgang, siden loven (indirekte) var tema for kommentaren 'Hvorfor vente på katastrofen når du kan lage den selv?' for et års tid siden: Med Murphy på laget blir robusthet en livsstil.

Kompleksitet derimot fortjener en ny runde oppmerksomhet – fordi den tilsynelatende tiltar, all innsats i motsatt retning til tross. Og fordi den spiller en viktig rolle i alle deler av næringsliv og forvaltning, ikke bare der teknologi er involvert. Ale har samme utfordring: Ingen diskuterer verdien av enkelhet, men hvor går grensen mellom fornuft og funksjonalitet – balansepunktet mellom enkelhet og nytteverdi?

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen REGISTRERING øverst.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.