Arkitektur ut, data inn!

Systemarkitektur, data-arkitektur, nettverksarkitektur, sikkerhets-arkitektur, løsningsarkitektur - klart vi må ha dem. Eller må vi egentlig det? 

Et kjettersk spørsmål i både tekniske og mange ikke-fullt-så-tekniske miljøer. Klart vi må ha en arkitektur. 'Spesielt på akkurat mitt område er en arkitektur ekstremt viktig' presiserer ekspertisen. Når vi spør 'hvorfor' blir det først stille, så kommer det: Vi må vite hvor vi skal. Klart vi må vite hvor vi skal, men er tradisjonell, ofte stivbeint og omfattende  arkitektur riktig veiviser?

Spørsmålet dukket opp i et lederforum forleden der tema var data og datadeling - primært i og fra offentlig sektor. Potensiale, muligheter, mangler, siloer, APIer og mye mer. Og stadig havnet vi tilbake på arkitektur. 'Vi må definere arkitekturen.' 'Vi må starte med en data-arkitektur.' 

'Hvorfor?' spør vi, og møter hevede øyenbryn. Det virker i første omgang som vi har utfordret tyngdekraften. Litt spisset er innstillingen 'kan vi gjøre noe som helst uten arkitektur?'

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen REGISTRERING øverst.

Legg igjen kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli vist.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.