Google snakker - i Duplex

Den ligner Siri og Alexa, men det er utenpå. De andre leverer ‘voice operated computers’, Duplex er en ‘computer operated voice’. Forskjellen er øredøvende – og strategidrivende…

Det skjer hver gang vi legger telefonen på en kodeskanner og blir ‘godkjent’ – slipper inn, gjennom, ut, opp, får ut en pakke – eller noe helt annet. Vi får en følelse av steinalder. En teknologisk selvmotsigelse: Enorm datakraft på begge sider kommuniserer via strekkoder! Noen få bytes som kunne vært utvekslet på nanosekunder, formidles i stedet på nivå med papir og blyant. Og minner om bruken av telefaks i helsevesenet. Der helsevesenet blokkeres av lover og regler (og vilje), blokkeres den digitale verden av manglende APIer, sære ingeniører og patent-troll.

Da er det minste felles multiplum som gjelder, effektivt demonstrert av disse latterlige, men effektive skannerne som møter våre mobiltelefoner over alt. Teknisk tungvinthet, men en enorm praktisk forbedring for brukerne. Dessuten – uslåelig kompatibilitet, virker like godt med papir som med brett og telefoner. Og fleksibilitet: Nye koder og kodesystemer kan introduseres løpende med minimale kostnader. At båndbredden i datautvekslingen er på nivå med indianske røyksignaler, er lettvint humor, men det virker, det passer over alt og er bedre enn alternativene. For nå.

Ikke opplagt ved første øyekast, men Googles ferske Duplex ‘truer’ med å gjøre tilsvarende – på et annet nivå, og uten steinalderske overtoner. Der skanningen ovenfor har med lys og synlige koder å gjøre, er Duplex lyd og tale. Liten båndbredde, stor fleksibilitet, høy praktisk effektivitet, lav terskel, universell kompatibilitet innenfor opplagte språklige begrensninger. På mange måter en tung erkjennelse: Etter fem decennier med digitalisering er det tale som leverer den ultimate effektiviteten, og frigjør oss fra skjermer og tastetrykk.

Duplex trigger denne endringen ved å ikke bare kunne snakke og motta tale-kommandoer som Siri og Alexa, men ta aksjon og utføre ‘utgående’ samtaler på egen hånd. ‘Bestill blomster til mor’ blir ikke til en standardisert epost eller SMS til Interflora, men en telefonsamtale til preferert leverandør og en hørbar tilbakemelding. Et banalt eksempel som åpner et univers av muligheter frigjort fra tastetrykk og skjerm.

Tastatur/skjermbasert kommunikasjon er en siste skanse (eller blokkering) i den digitale transformasjonen, av mange årsaker – der oppmerksomhetskravet er det viktigste i vår del av verden. Uansett størrelse – tastatur og skjerm krever hele vår oppmerksomhet, mens tale-dialog utføres samtidig med andre oppover. Dessuten – i mindre teknologi-utviklede deler av verden er tale alltid tilgjengelig, digitale remedier sjeldnere eller ikke i det hele tatt. Talebasert digitalisering vil akselerere transformasjon i disse delene av verden enormt.

Duplex demonstrerer at Google ikke lenger er noen ‘underdog’ i forhold til Apple og Amazon i dette segmentet, som ble diskutert i en interessant analyse fra CBInsights nylig. Som del av et stort og voksende AI-segment, har tale det største ‘akselerasjonspotensialet’. Innen året er omme har vi enda en mekanisme som endrer hvordan vi tenker om og planlegger fremtiden. Enda godt vi reviderer strategien minst hver 6. måned!


Google Ushers In A Whole New Era In Big Tech’s Battle For Voice, AI, And The Future Of Computing

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.