Det digitale B-laget

Innrømmelsen sitter løst: Vi diskriminerer – åpent, aktivt og effektivt. Noen nasjonaliteter vil vi ganske enkelt ikke ha. Er det OK?

Slett ikke. Men det er nødvendig. Vi avviser all e-post fra mer enn et dusin ulike land – for eksempel Vietnam, Indonesia, Chile, Mexico og Malaysia. Også India og Russland står på vår liste selv om vi fra tid til annen handler derfra. Da går imidlertid kommunikasjonen via eBay.

Vi er i godt selskap. Tusenvis av virksomheter og tjenesteleverandører stenger deler av verden ute som den største selvfølge. Mer enn 2 dusin land i Asia, Søramerika og Afrika – pluss noen få i Østeuropa – er blitt frisoner for digitale pøbler og kriminelle. Spammere, hackere, cyberspioner og andre kategorier – som fysisk befinner seg helt andre steder, og som (mis)bruker landenes manglende vilje eller evne til å se og ta vare på eget beste i en grenseløs verden.

Et B-lag i en digital virkelighet der nettopp disse landene hadde muligheten til å løfte seg til og forbi vestens nivå på rekordtid. Det gikk ikke – i første omgang. Også den digitale verden er avhengig av kultur for å fungere. Lover, regler, respekt og forståelse for mekanismene som gjør at maskineriet går rundt.

Denne B-statusen er vanskelig å komme ut av. SPAM-blokkeringen kan virke som en bagatell i den store sammenhengen, men har krevende konsekvenser. Uansett hvor attraktivt et land måtte være for internasjonal business og utvikling – med kompetanse, lokalisering, kostnadsnivå etc., er den Internett-messige B-statusen destruktiv. Konkurransen er for stor, det er for mange andre å velge mellom.

Vi har ikke løsningen, men tror det må bli verre før det kan bli bedre. Og at vi bidrar til å presse frem forandring raskere ved aktiv og åpen filtrering. Dette er business, ikke veldedighet, og lands-blokkering av e-post og annen trafikk er teknisk enkelt, effektivt og sparer våre servere for stor belastning.

Digital darwinisme: Det er fortatt tilpasningsevne, ikke styrke eller smartness som overlever. Den digitale verden serverer enorme muligheter, men er brutal i sin effektivitet. Det må læres — og forstås.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.