Drepende datamisbruk

Datamisbruk har fått en ny dimensjon: Underutnyttede data. Alle har det, noen har forstått det og handler, mange aner ikke hva vi snakker om. Det de ikke vet, kan de dø av…

«De har ikke noe sånt, de.» Tonen er lett oppgitt. En skuffet (web)bruker/kunde surfer videre. En tapt mulighet for en leverandør – en webshop, en arbeidsgiver, en innholdsleverandør – eller en kommune for den del. En mulighet til å skape en positiv opplevelse er blitt det motsatte. Helt unødvendig. Det har ingen råd til!

Publikum er flyktige, hastige – kunder, konsumenter, klienter, arbeidssøkere, nysgjerrige etc. Ikke nødvendigvis på jakt etter positive opplevelser, men når de dukker opp, huskes de. Mens skuffede kunder sjelden kommer tilbake. Ikke sprer de 'det gode budskap' heller. Ikke direkte, ikke i sosiale kanaler eller andre fora. Kanskje tvert imot.

Det underfokuserte faktum er at publikum har forventninger i konstant utvikling – bevisste og ubevisste. Det som er mulig hos leverandør A, forventes automatisk av leverandør B. For eksempel: Det holder ikke å kunne sjekke ordrestatus, vi forventer historikk, produktdetaljer, lagerstatus, leveringstid, statistikk og lett tilgjengelige kvitteringer. Eller – i en annen setting - en sammenstilling av strømforbruk med været der vi bor. Eller varigheten av et abonnement, endringsmuligheter, enkel pålogging og mye mer.

Digitalt selvskudd

Underutnyttede data er ille, negligens er verre. Og negligens må det kalles når bruker-rettede tjenester fra seriøse, nett-orienterte aktører feiler på grunnleggende punkter – innlogging, endring av brukerdata, forsidelinker til ikke-eksisterende sider, mangefull firmainformasjon og mer. Bare siste uken har vi mislykkes i å oppdatere adresse-informasjon på en håndfull norske nettsteder, to av dem i IT-bransjen.

Profil-bygging er møysommelig arbeid, profil-riving er gjort på sekunder!

En viktig detalj: Samtlige eksempler ovenfor er data-relaterte og dataene finnes. Utfordringen er å utnytte tilgjengelige data til å skape den positive brukeropplevelsen. Overgå forventningene! Det virker hver gang.

Vanskelig? Gamle systemer, manglende ressurser? Prioritér! Ingen har råd til å bli hengende lenger etter for hver dag. Alle har konkurranse og konkurrenter. Alle har muligheter – og ‘digitaliseringen skjer med eller uten deg’. Årets floskel, men ikke mindre riktig av den grunn.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.