Fremtid uten en tråd - del 1

Verden er allerede trådløs. Men trådløsheten er isolert. Garasjeåpner, røykdetektor, dørklokke, termostat fungerer hver for seg, men ikke sammen. Før nå – med standarder, lave kostnader og smarte klienter. En eksplosiv blanding med WiFi, BLE og smarttelefon som ingredienser. Trådløsheten modnes.

Støvsugere, dørklokker, termostater, garasjeåpnere, vaskemaskiner, alarmer, låser og mer. ‘WiFi-enabled’ - de snakker med smarttelefonen og vi ‘snakker’ tilbake. “Det trenger vi ikke” er første reaksjon. Men det er utrolig hva vi trenger når mulighetene kommer for en dag.

At mange av produktgruppene har vært trådløse i årevis forandrer ikke totalbildet. Overgangen fra proprietær, begrenset trådløshet til WiFi, er en ‘game changer’ – som vårt første eksempel nedenfor illustrerer. Standardisert kommunikasjon og integrasjon med eksisterende klienter (smarttelefoner og brett) åpner for en flom av ny funksjonalitet.

Vi begynner med dørklokken fra Skybell (bildet ovenfor), elegant og robust med kjent funksjonalitet. Trykk og det ringer. Der stopper likheten med historien. Den sender samtidig melding til én eller flere smarttelefoner som kan styre det innebygde kameraet og snakke med personen som ringer på. En bevegelses-sensor kan rapportere om besøkende som ikke ringer på, og med UV-lys fungerer kameraet i mørket. Fristende? For 'freaker' til å begynne med. For USD 200 - og Skybell er ikke alene. Sjekk for eksempel tilsvarende fra Doorbot til omtrent samme pris.

Støvsuger-roboter har passert vitsenivå og inntatt om ikke ‘de tusen hjem’, så i alle fall mange nok til å være avmystifisert. Nå kommer 3. generasjon, som selvsagt er ‘WiFi-enabled’. Nytteverdi? Du kan fortelle roboten hvilke rom som skal støvsuges, følge med bevegelsene med innebygd kamera, starte og stoppe. Mer underholdende enn nyttig i første omgang, og det er intelligensen i roboten, ikke mulighetene for fjernstyring som er det viktigste salgsargumentet. Fjernstyringen følger med på kjøpet - fra amerikanske iCLEBO USA (SYNET). Fra USD 400.

Nest.com flytter røykvarsleren inn i smarttelefonen og gir et knippe artige tillegg som kun delvis har med trådløshet å gjøre:

Den snakker i stedet for å hyle, advarer før den 'tar av', og sender varslingen dit du ønsker den. En håndbevegelse i nærheten av sensoren er det som skal til for å fortelle at det var brødristeren som gikk amok - eller kalkunen som ble glemt et par minutter for lenge. Samme selskap leverer lærende termostater med WiFi-styring/-rapportering, som vi var inne på i iBeacon åpner BLE, knerter NFC, endrer verden forleden.

Nest.com er 'Trendsetteren' med stor T i dette segmentet, både gjennom sin kreativitet og evne til å levere. Selve inkarnasjonen av 'The Internet of Things' etter manges oppfatning - inklusive Google, som denne uken kjøpte selskapet for over 3 milliarder USD.

Apropos overvåking: Dropcam har beskjedent omfang og utseende, er bevegelses-trigget, og sender opptakene direkte til skyen. Der kan du se alt som har foregått de siste 7 eller 30 dagene, avhengig av abonnementstype. Har junior gjort lekser, hvem snoket i kjøleskapet etc. høres ut som storebror ser deg – og kan bli akkurat det. Grensen mellom nytte og overtramp er definitivt flytende. USD 99 per år for 7 dagers lagring, USD 299 for 30 dagers.

Trenger vi et komplett sikkerhetssystem, stiller Scoutalarm opp - uten en tråd. Perfekt for leietagere som ikke kan gjøre fysiske endringer i leiligheten, og samtidig ønsker bedre sikkerhet. Ikke ulikt hva noen av sikkerhets-selskapene tilbyr i dag, men WiFi- og App-orientert, og uten binding til alarmsentral.

En av ‘muliggjørerne’ i dette markedet er Gainspan. En portefølje av produkter som kan få kreative teknologer til å gå av skaftet: Hva er IKKE mulig? Utviklings-kits til beskjedne penger senker terskelen. The Internet og Things er ikke fremtid, men et faktum. Og Norge er med på kartet – blant annet via selskapene PoLight, som lager mikroskopiske linser for både telefoner og andre dingser, og Nordic Semiconductor som lager BLE-chips (se Bluetooth til himmels med norsk hjelp).

Mer trådløshet? Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas flommet over av dem 2. uke i januar. Mange morsomme, like mange unyttige – og noen trendsettere. Vår gjennomgang fortsetter i del 2, der vi oppsummerer trendeffekten: Hvorfor er både ‘vettuge’ og mindre ‘vettuge’ anvendelser i denne sfæren trendsettende eller -drivende? Hvordan påvirker de vår IT-relaterte planlegging? Følg med! [Fremtid uten en tråd – del 2]

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.