Før brukerne tar deg på sengen…

Uttrykket Rude Awakening har ingen god oversettelse til norsk. ‘Utrivelig oppvåkning’ har ikke den riktige klangen og føles tungvint. ‘Bråvåkning’ klinger bra, men smaker ikke vondt nok. Derfor holder vi oss til den engelske varianten og tar for gitt at betydningen er enten kjent eller innlysende: En ubehagelig påminnelse om en virkelighet som har mye til felles med et mareritt.

Og mareritt – i sovende eller våken tilstand – hører hjemme blant opplevelsene de fleste av oss gjerne vil unngå. Ikke desto mindre kommer de, gjerne på de mest ubeleilige tidspunkt. IT-ledere er minst like utsatt som gjennomsnittet i så måte. Siden forandringene rundt oss er for mange og for hyppige til at det er mulig å få med seg alle nyanser, er ubehagelige overraskelser knapt til å unngå. På den andre siden er det et rimelig krav til IT-profesjonelle å være oppdatert på de viktigste og mest synlige områdene. En veivals er aldri lydløs. Derfor finnes det ingen unnskyldning for å bli overkjørt.

Ikke desto mindre: Slike overkjørsler forekommer, og er – ifølge observasjoner fra en IDC-konferanse for IT-ledere i Boston nylig – nært forestående i tallrike IT-miljøer. Veivalsen heter Web2 (senere omdøpt til Cloud Computing) og observasjonene fra konferansen er foruroligende. Ingen av de tilstedeværende IT-lederne mente å ha tatt i bruk Web2-teknologier eller -mekanismer – blogger, wikier, RSS, podcasting etc. – i sin organisasjon. Samtidig viser ferske undersøkelser at over 40% av alle organisasjoner har tatt i bruk eller eksperimenterer med 2. generasjons web-teknologi. Hvordan kan dette henge sammen?

Forklaringen er enkel og foruroligende – og har vært nevnt ved tidligere anledninger på myMAYDAY.com (se analysene Web2 – revolusjon nedenfra og Web2 – drivkreftene bak): Brukerne har tatt styringen og IT-lederne står igjen på perrongen og lurer på hva som skjedde. Wikier, blogger, nettaggregatorer og web-mail er første trinn, web-applikasjoner á la Google Apps er andre trinn. Da er både applikasjonene og dataene borte. Brukerne er på full fart inn i fremtiden mens mange IT-ledere og organisasjoner fortsetter å agere på gårsdagens utfordringer. Og som vi har vært inne på tidligere: Utviklingen kan ikke stoppes, men den kan styres. Og forutsetningen er å være oppdatert på utviklingen og synkronisert med brukerne. Blogger, wikier, RSS og ‘Rich Internet Applications’ vil ikke forsvinne, de vil sakte men sikkert overta markedet. Om et år eller to er de like viktige for brukere og organisasjoner flest som epost, SMS og PCer er i dag.

Noen av oss husker hvordan PCen og regnearket slo bena under den etablerte IT-infrastrukturen (og maktstrukturen) midt på 80-tallet. Revolusjonen er i ferd med å gjenta seg. Er du klar?


Se også Slipp brukerne fri og BYOD: God politikk, dårlig sikkerhet.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.